Glavni » alibaba-info » Kakšen je velik prispevek Isaaca Newtona za znanost? - Izumi in zanimivosti

Kakšen je velik prispevek Isaaca Newtona za znanost? - Izumi in zanimivosti

AliExpress WW

Isaac Newton se je v zgodovino zapisal kot velik znanstvenik, ki so ga mnogi opisovali kot največjega znanstvenika vseh časov. Zanj dolgujemo odkritje zakon gravitacije, resnica pa je, da je ta znanstvenik odkril še veliko odkritij in največjih izumov v zgodovini.

Kazalo ()

  Predstavljamo vam kratko biografijo Isaaca Newtona

  Isaac Newton se je rodil v Angliji 4. januarja 1643 (čeprav je bil takrat koledar julijanski) in je ustrezal 25. decembru 1642. Dostava je bila očitno prezgodnja in se je rodil tako majhen da nihče ni pomislil, da mu bo uspelo živeti dolgo.

  Njegovo življenje je bilo ogroženo vsaj teden dni. Krščen je bil 1. januarja 1643, 12. januarja po gregorijanskem koledarju. Njegovo otroštvo je zaznamovalo zgodnje smrt njegovega očeta in zapuščanje matere, ki ga je pustila v varstvu starih staršev, da se poroči z drugim moškim. 

  To je bil za Isaaca verjetno travmatičen dogodek; pomenilo je izgubo matere, ki ni spoznala očeta. Njegova babica nikoli posvetil lep spomin in celo njegova smrt je ostala neopažena. Enako se je zgodilo z dedkom, za katerega se je zdelo, da ne obstaja, dokler ni bilo ugotovljeno, da je bil tudi on prisoten v hiši in je na enak način odgovarjal Newtonovi naklonjenosti: razdelil ga je.

  Napisal je seznam svojih grehov, zlasti enega: "Ogroža mojega očeta in mamo Smith s sežiganjem njih in njihovega doma." Ali devet let kasneje smrti očima, kar dokazuje, da je bil prizor posnet v Newtonov spomin. Dejanja očima, ki ga ni hotel vzeti k sebi, dokler ni bil star deset let, bi lahko spodbudila to sovraštvo

  Že zelo zgodaj je pokazal pomembno intelektualna superiornost, odličen na področjih, kot sta matematika in latinščina.

  V starosti 18 let se je vpisal na univerzo v Cambridgeu in njegova velika ljubezen do samoučenja je diplomiral kot nekoliko povprečen študent.

  Njegov napredek na znanstvenem področju bo kmalu izstopajo, celo postal predsednik kraljeve družbe.

  Skozi svoje odraslo življenje razvili različna delovna mesta ter študije med drugim o izračunu, svetlobi, univerzalni gravitaciji in zakonih dinamike. Umrl je v Angliji leta 1727.

  Pregledamo nekaj njegovih izumov in teorij:

  Orbitalni top

  Da bi dokazal svojo teorijo zakona o univerzalni gravitaciji, je Newton moral pokazati, da a predmet lahko kroži okoli drugega in za to je zasnoval orbitalni top.

  Teorija hlajenja

  Leta 1700 je Newton oblikoval teorijo hlajenja, ki je danes osnova za vse hladilni sistemi, od tistih za domačo uporabo do tistih, ki se uporabljajo v jedrskih elektrarnah.

  Vrata za hišne ljubljenčke

  Newton je bil vedno osamljen človek, a velik ljubitelj živali in imel je več psov in mačk. Za lažji vstop in izstop hišnih ljubljenčkov je znanstvenik mizarju naročil, da na dnu vrat naredi luknjo in tako ustvari prva mačja vrata.

  Trije zakoni gibanja

  Brez dvoma je ena izmed najbolj znanih Newtonovih teorij zakoni gibanja, ki izvirajo iz zakona gravitacije. Odkritje vztrajnost, sila in delovanje ter reakcija predstavljal velik napredek na področju fizike.

  Konec svetovne teorije

  Newton je bil poleg velikega znanstvenika tudi odličen bralec in je v svojih prvih letih življenja skrbno preučeval Biblijo, zaradi česar je bil tudi pomemben teolog.

  Na podlagi vsega, kar je prebral, je Newton razvil svojo teorijo za konec sveta, ki naj bi se po njegovem zgodila nekaj po letu 2060.

  Filozofski kamen

  Filozofski kamen je alkimistična snov legendarni lik, toda Newton je naredil svoj recept za enega.

  Še več, ta kamen je celo ustvaril s formulacijo, ki jo je naredil, toda očitno bil je mineral brez posebne lastnine.

  Ne pozabimo tudi na druge pomembne teorije in izume, kot so zakon gravitacije, valuta, ki je ni bilo mogoče ponarediti, in novi modeli leč in teleskopov.

  Newtonova dela o univerzalni gravitaciji so kasneje posodobili Einstein. Da se je poleg velikega znanstvenika v zgodovino zapisal tudi zaradi nekaterih svojih slavnih fraz, svojih velikih izumov in odkritij.

  Se vam je zdelo zanimivo vedeti več o teh velikih znanstvenikih?

  AliExpress WW
  Priporočena
  Pustite Komentar